Framtidens rum

Wow! utbrister Emil. Han har VR-(virtual reality)-glasögonen på och kontrollerna i händerna. Emil står i Framtidens rum på Ågrenska, men är samtidigt i djuphavet och simmar med valar.

På skärmen bakom honom rör sig världens största däggdjur, valen, fram i ett blåskimrande hav. Emil står koncentrerad mitt på golvet och kan själv panorera runt i havet. Det är som att han är mitt i! Programmet med djuphavsfilm är en av hans favoriter. Han har flera.

– Det är jättehäftigt, säger han samtidigt som han koncentrerat manövrerar efter valen.

Framtidens Rum är Ågrenskas teknikstudio. Det ligger i markplanet på Stenhusets norra del.

– Vi utforskar hur ny teknik kan användas för våra målgrupper, säger Michael Lövgren, som är ansvarig för innehåll och utformning av verksamheten i rummet.

Rummet har kunnat skapas tack vare en personlig donation från Madeleine Eriksson Olsson, ordförande i Sten A Olssons stiftelse för forskning och kultur. Där finns två fullt utrustade VR-stationer, som kan användas av två olika personer eller grupper parallellt.

Syftet med Framtidens rum är att undersöka hur VR-tekniken kan användas för att skapa upplevelser, träna, underhålla och bidra till kreativitet bland barnen och ungdomarna som besöker Ågrenska.

– Studion ska utökas med fler tekniska tillskott under 2017. Vi inleder också utveckling av program som är särskilt anpassade för barn och ungdomar med funktionsnedsättning, säger Michael Lövgren.

 

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)