Spring för ett syskons skull

– Det är roligt att träffa andra som har en lika ovanlig vardag, som jag har, säger Fabian. Han är en av ungdomarna på Ågrenskas andra läger för syskon vars bror eller syster har en funktionsnedsättning. Syskonlägret är möjligt tack vare alla som sprang för Ågrenska i GöteborgsVarvet 2016. Nu är det dags för anmälan till 2017 års varv!

Under en vecka, med ljuvligt sommarväder mitt i september, har syskon från hela landet badat, åkt båt, spelat spel i Stenhusets nya virtual reality anläggning och samtalat med varandra.

– Det är som att vara på semester där vi syskon får vara i centrum, säger Emma och Tilde.
De står i Gula Husets matsal, lyssnar på musik, skär jordgubbar, häller upp chokladsås, karamellströssel och maränger i små skålar till kvällens efterrätt. Fabian fyller andra skålar med marshmallows att grilla när kvällen blivit natt.
Bredvid står fler syskon och skalar räkor till förrätten, en räktoast. Ute på altanen börjar grillens glöd bli grå. Kycklingspetten kan snart läggas på.

Emma och Tilde har lärt sig massor tycker de, bland annat om sina bröders och systrars diagnoser. Förutom olika funktionsnedsättningar är epilepsi vanligt. Därför var det intressant att höra läkaren Barbro Westerberg förklara vad som händer i hjärnan under ett anfall, tycker Emma och Tilde.

Alla klickar med varann

Under sorl och skratt bänkar sig alla runt långbordet utomhus för att äta.
– I början kände de flesta inte varandra, men nu klickar alla med alla. Genom samtalen med de andra har jag lärt mig att det inte är fel att känna att man inte räcker till. Så känner de flesta, säger Jennifer.
Hon är här med sin bror Alexander. Deras lillebror Henning har ryggmärgsbråck.
– Jag skulle gärna stanna en vecka till, säger Jennifer.
Men Alexander vill hem. Det är marknad hemma. Den vill han inte missa.

Samarbetsövning med lappar

Tänker på andra

Fullmånen lyser över Viola som sitter bredvid. Hon är lägrets enda lillasyster. Hennes bror Adrian har nyss fyllt 20 år, själv är hon 16 år. Adrian har en mycket ovanlig diagnos och måste ha hjälp med det mesta.
– Eftersom jag är lillasyster vet jag ju inte om något annat liv, än det jag har med min bror. I stort sett är det positivt. Men jag har nog en annan syn på livet än de som inte har ett syskon med funktionsnedsättning, säger Viola.
Till exempel har hon har lärt sig att alltid ligga steget före och se andras behov.
– Kommer de någon bakom mig, släpper jag inte bara dörren efter mig, utan håller upp den för den som kommer efter. Det känns självklart att inte bara tänka på mig själv, utan se mig om, säger Viola.
Hon har hört de andra syskonen berätta om sina bröder och systrar med olika funktionsnedsättningar.
– När jag lyssnar på dem önskar jag att jag kunde prata med min bror, diskutera saker. Det kan vi inte, eftersom han inte pratar.  Men å andra sidan kunde det varit värre, han kunde varit död, säger Viola.

Älskar att träna

Viola älskar att träna och har provat många olika sporter.

Utomhusträning
– Även om jag har övervåningen hemma för mig själv och de andra är på nedervåningen, är hemlivet präglat av storebror Adrians behov av hjälp från mig, föräldrarna och personliga assistenter.
Under veckan har hon tänkt alltmer på att det är ok att inte alltid vara på plats hemma för Adrians skull, att hon kan sticka ut på en löptur utan dåligt samvete.
– Med musik i öronen går jag liksom in i en bubbla, för mig själv. Träningen är min stund då jag fyller på mig själv. 

Spring Göteborgsvarvet för Ågrenska

Viola åker gärna på fler syskonläger. Därför vill hon gärna att löpare som tränar för 2017 års Göteborgsvarv springer för Ågrenska.
– Spring med hjärtat och med gott samvete. Spring för oss syskon, säger Viola.

Anmälan till Göteborgsvarvet 2017, öppnas i nytt fönster

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)