Landshövdingen besökte Ågrenska

”Ett hus som andas framtid”. Det sa H M Drottning Silvia när hon för tre år sedan invigde Stenhuset på Ågrenska, kompetenscentret för sällsynta diagnoser på Lilla Amundön söder om Göteborg. Häromdagen var det landshövding Anders Danielssons tur att besöka Stenhusets framtidsrum och prova på de virtuella program, som fler än 1 200 barn testat sedan invigningen av huset.

Anders Danielsson, Robert Hejdenberg, Anders Olauson och Madeleine Olsson Eriksson. Foto: Magnus Gotander

För tre år sedan byggdes Stenhuset, som är ett modernt hus för alla sinnen. Här får Ågrenskas gäster ett modernt boende, men det ska också vara en växtplats för ny kunskap och en plattform för framtidens forskning till nytta för personer med funktionsnedsättningar. För några veckor sedan, den 25 oktober fick landshövding Anders Danielsson en rundvandring på Lilla Amundön tillsammans med Ågrenskas styrelseordförande Anders Olauson och vd Robert Hejdenberg, samt Stenastiftelsens ordförande Madeleine Olsson Eriksson. År 2016 donerade Stenastiftelsen 54 miljoner kronor till Ågrenska Stiftelsen för planering, design och uppförande av Stenhuset.
Stenhuset

- Utan dessa fantastiska donationer hade inte Ågrenska varit vad det är idag. Nu kan vi erbjuda ett modernt boende för barn med sällsynta diagnoser och funktionsnedsättningar och deras familjer. Här finns pedagogiska utrymmen, träningskök och sinnesrum. I Framtidens rum kan barnen agera i simulerade världar genom virtual reality, och göra saker som tidigare varit svåra eller omöjliga vid funktionsnedsättning, säger Robert Hejdenberg, Ågrenskas vd.

I Framtidens rum förflyttas man snabbt in i den virtuella världen. Landshövdingen var allt annat än bortkommen utan agerade tryggt och säkert när den tekniska utrustningen kom på plats. 

FramtidensrumFramtidensrum
Foto: Magnus Gotander

- Vi är stolta och tacksamma att kunna bidra till fortsatt utveckling av det unika och framgångsrika arbete som äger rum på Ågrenska. Genom min yrkesbakgrund som läkare har jag insikt i och ett naturligt engagemang för den här typen av frågor. Jag har personligen stor erfarenhet av nära kontakt med svårt sjuka och vet att vi alla, såväl anhöriga som vårdpersonal, har mycket att lära av de situationer som dessa personer och deras familjer befinner sig i. Kunskapen om och erfarenheterna från individer med en sällsynt diagnos behöver vidareutvecklas och det behövs mer forskning, säger Madeleine Olsson Eriksson, ordförande för Stenastiftelsen.

- Stenhuset har lagt grunden för ett nytt avstamp in i framtiden. Ågrenska är redo att göra mer för fler i samhället. Ett kunskapslyft med hjälp av nya digitala verktyg för att alla med sällsynta diagnoser och funktionsnedsättningar ska få ett gott och optimalt liv, avslutar Robert Hejdenberg, Ågrenskas vd.

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)