Spring för att leva

Löpning kan vara så mycket. En långsam ensamtur på en grusväg i morgondimman. Intensiva rusningar uppför en backe på ett intervallpass. Uthålliga steg i en tävling omgiven av medtävlare. Markus Torgeby vet. Han gillar filosofisk löpning, men också snabba turer under tävling.

Han är Ågrenskas ambassadör inför Göteborgs-varvet 2016 och en inspiratör för att använda löpning som livets puls. Öckerö-killen blev känd med boken Löparens hjärta. Det är berättelsen om löpartalangens fyra ensamma år i en kåta i Jämtland för att hitta sig själv. Idag är han 39 år, gift med Frida, trebarnsfar och föreläser för elitidrottare och vardagsmotionärer om konsten att springa och leva.

På Ågrenskas inspirationskväll en mörk blåsig novemberkväll började han med några övningar inomhus som varje träningsrunda bör inledas med. 
– Uppvärmning är en förutsättning för att springa avslappnat och med en öppen hållning, sa Markus och fick löparna som kommit till träffen att följa hans instruktioner.

Övningarna ska utföras mjukt, medvetet och långsamt.  
Töj baksidan av benen: Fötterna ihop, böj framåt med raka ben. Se hur långt ner du når. Fötterna ihop med en tröskel (el liknande) under hälarna, något mellan knäna (en sko eller mössa), fäll framåt 10 gånger med raka ben. Upprepa med tröskeln under framfoten istället. Märk skillnaden mot första framåtböjningen.
Axelrörlighet för ett öppet bröst: Ställ dig avslappnad med svanken mot en vägg, böj benen i 90 grader. Håll ett kvastskaft, drag uppåt på en utandning. Upprepa 15 gånger.
Dynamiska höftböjaren: Sätt händerna axelbrett på golvet, benen raka, fötterna på tå. Lyft mjukt fram ett ben i taget utanför foten. Håll ner höften, håll det raka benet sträckt i knäet. Upprepa i lugnt tempo 10 gånger per ben.

Väl uppvärmda sprang vi ut på Ågrenskas infart för att testa vår kadens, det vill säga antal steg per minut. 
– Spring som ni brukar, räkna fotisättning med ena benet i 30 sekunder, sa Markus och vi hittade lätt vårt vanliga steg. 5, 15,  24… 43 steg blev det innan Markus sa stopp.
– De flesta av er tar för långa steg. Det innebär att ni får steget framför er, istället för under er. Riktvärde är 45 steg med samma ben i 30 sekunder (kadens 180 steg/minut oavsett hastighet).
Genom att korta steget kan vi både öka kraften och minska skaderisken (löparknä bland annat). Ta för vana att då och då mäta antal steg.

Vi hann inte fundera vidare innan Markus uppmanade oss springa till konstgräsplanen och ta av skor och sockor. I november!
– Upplev den sensoriska känslan under foten. Inte sätter ni på er tjocka handskar när ni ska skriva eller göra något hantverk. Foten och dess valv är byggt för att ta emot de nyttiga stötar, som bara löpning (men inte cykling eller simning) kan ge er. Fotvalvet är en fantastisk konstruktion som behöver stimuleras, inte förstöras med uppbyggda skor. 
Han lät så övertygande att vi glatt gjorde som han sa under teknik och spänst-övningen; Barfota sprinter diagonalt över konstgräsplanen, 10 spänsthopp på stället med spända skinkor. Jogg halva sprintsträckan. Upprepa 10 gånger.

Inspirationspasset avslutades med att vi sprang ett varv på den mörka stigen runt Lilla Amundön med vinden från havet i sidan.

I föreläsningssalen berättade han om sitt liv och hur de ensamma åren i kåtan i Jämtland hjälpt honom att hitta sig själv efter den stress han levt med under många år, med en svårt sjuk mamma och hård fysisk träning på elitnivå. Markus uppmanade oss inte bara tänka på prestation och tider när det gäller löpning, utan ha roligt och njuta av naturen när vi är ute. Och att passa på att vila under den mörka årstiden som är nu, för att kunna ge mer under våren.
Han avslutade med orden:
– Vi ska bli dem vi är tänkta att vara. Löpningen håller mig nära den jag är.

Text: Pia Vingros

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)