Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

NPF och selektivt ätande

7 november 13.00-16.30
Online
Via streaming
Sista anmälningsdag: 27 oktober 2024
Pris:

1 295 kr (exkl. moms)

10 % rabatt vid anmälan av tre personer eller fler från samma arbetsplats. 

För många barn och unga med autism eller adhd är maten en central fråga. Olika former av ätproblematik är inte ovanligt. Dessutom kan skolmåltiderna vara stressande och ångestfyllda.

I denna kurs får du kunskap om hur du kan hantera selektivt ätande hos barn samt hitta strategier kopplat till matsituationen. Kursen ger förklaringar till varför kosten är ett område som så ofta ställer till det för personer med NPF och hur vi i omgivningen kan ge stöd och underlätta.

Övergripande innehåll:

  • Grundläggande information om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, med fokus på hur de kan påverka ätandet.
  • Strategier för att underlätta situationen i skolmatsalen.
  • Selektivt ätande, hur kan vi hjälpa till för att bredda kostintaget? Och hur vet jag att barnet ändå får i sig tillräckligt?
  • Näring och energi från maten.
  • Barn med behovskost – hur kan vi anpassa oss efter olika behov?

Målgrupp

Personal i skolkök eller annat storkök samt lärare och övrig personal i skola eller förskola.

 

       

 

Det blev så tydligt att dessa barn verkligen har behov som behöver tas på allvar. Mycket viktig utbildning som fokuserade på barnens perspektiv och deras rättigheter. Det medför skyldigheter för skola och måltidspersonal.

 

Måltidsutvecklare

Föreläsare

NPF-konsulent och specialpedagog

Andreas Svensson har mångårig erfarenhet med inriktning på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, NPF. Han har under många år arbetat med barn och ungdomar med NPF inom skola och korttidsverksamhet, men leder även samtalsgrupper för vuxna med NPF-diagnos.

De senaste åren har han uteslutande arbetat med föreläsning, konsultation och samtalsgrupper. Andreas har bland annat föreläst på BUP för nydiagnostiserade och utbildar regelbundet skolpersonal om NPF, pedagogik och bemötande. Han är flitigt anlitad för personalgrupper som arbetar med personer med olika neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, beteendestörningar och dubbeldiagnoser.

Leg. dietist

Elin Lindell är Leg. Dietist sedan 2012 och arbetar idag på barn och ungdomshabiliteringen i Göteborg och södra Älvsborg.

Elin har tidigare ansvarat för att planera specialkosterna på Ågrenska. Hon har erfarenhet av att arbeta med barn och ungdomar med olika typer av nutritionsproblem och ätsvårigheter. Hon är en kunnig föreläsare på teman såsom barn med ätsvårigheter, allergier samt grundläggande näringslära.


Sidan uppdaterad: 2024-04-14