Sinnenas rum

I Sinnenas rum bjuds på sinnliga upplevelser. Bäst av allt är att besökaren själv kan vara aktiv genom att styra ljus, musik och rörelser för att få avslappning och ro.

För många av barnen och ungdomarna som kommer till Ågrenska påverkas och bestäms deras vardag av omgivningen. När Stenhuset byggdes ville personalen därför skapa ett rum för vila och lugn, där barnen och ungdomarna själva kunde styra sina upplevelser.

– Rummet ger också möjlighet för hela familjen att vara tillsammans och koppla av, säger Anna Glenvik, pedagog i Ågrenskas barnteam och en av dem som varit med och utformat rummet.

För föräldrarna erbjuder rummet vila efter en lång dag med ofta känslomässigt krävande föreläsningar. Medan barnet med funktionsnedsättning och syskon gungar eller leker i bollhavet, kan den vuxne sitta i fåtöljen och bli omsluten av rogivande kuddarmar eller ligga och lyssna på musik.

Rummet ligger nära entrén i bottenvåningen på Stenhuset. Huset har formgivits med inspiration av den omgivande naturens träd, klippor och hav. Forskning visar att närvaron av natur och även bilder av natur minskar stresshormoner och dämpar smärta. I sinnenas rum finns därför en hel fondvägg med skogsmotiv. De stora fönstren vetter mot trädgården, vilket ger stimulerande intryck från omgivande naturen.

– Vi har gardiner som gör att vi kan dra för, minska intryck och få ett mörkt rum, säger Anna Glenvik.

Rummet är skapat för att ge en helhet med lugn och ro och samtidigt erbjuda små öar för aktivitet.  Med en fjärrkontroll kan olika aktiviteter och öar stängas av så att koncentration kan skapas i en aktivitet åt gången. I bollhavet eller den liggande gungan kan ljud- och ljus styras med touchkontakt.

– Vi har haft ett gott samarbete med Komikapp som har inrett rummet efter våra önskemål och som även skänkt den fina Sensit bollfåtöljen som står som en stadig och stabil sten i rummet, säger Anna Glenvik.

Tack vare de löpare som sprang Göteborgsvarvet för Ågrenska 2014 har vi fått en unik möjlighet att skapa detta rum.

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)