Djurfamiljer

Att använda djurfamiljer kan vara ett sätt att hjälpa barn att uttrycka sig På AMC-föreningens helgträffar och i syskongrupper för barn i förskoleålder i Stockholm har vi använt så kallade Sylvanian families för att prata om funktionsnedsättningen.

Djurfamiljerna har också använts för att spela upp och gestalta särskilda händelser som gruppledarna vet att barnen varit med om till exempel att syskonet med funktionsnedsättning har varit på sjukhus, att syskonet springer bort och rymmer, eller om ett syskon som drar i håret och ibland slåss.

Därefter har barnen i gruppen pratat om den händelse och scen som gruppledarna spelat upp: ” Vad var det som hände i björnfamiljen? Och vad tänkte björnpappan tror du? Och björnmamman, vad gjorde hon? Hur tror du att det är för björnflickan som är syster? Hur är det för den lilla björnpojken tror du? Och hur tror du att det går? Vad skulle du vilja att björnmamman gjorde? Och pappabjörnen, vad tycker du att han ska göra?”
Att prata med hjälp av djuren är ett konkret sätt att prata och för många barn är det lättare att berätta med hjälp av djurfamiljer än att svara på personligt ställda frågor.

Relaterad information

Sylvanian families

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)