Skriv ett brev

Ett sätt att uttrycka sina tankar och känslor är att skriva brev.

I syskonprojektet har barn skrivit brev om sitt syskon med funktionsnedsättning. De har skrivit brev med frågor till föräldrar och brev med goda råd. Och att som vuxen skriva ett brev till sig själv som liten ger möjligheter att berätta och reflektera om sin syskonsituation.  Att skriva brev har även använts av syskon i andra sammanhang, du ser nedan ett brev till föräldrar från RBU:s syskonkonferens 2011.

Brev till Zenzi 6 år.

Tänk om jag kunde vrida tillbaka tiden och prata med mig själv som 6 - åring. Vad skulle jag säga då?

Jag vet att jag skulle vilja överösa dig Zenzi 6 år med beröm. Jag skulle tala om hur duktig du är. Hur unik du är som redan nu kan se och tolka din lillebrors behov, kanske till och med bättre än någon annan. Jag skulle tala om för dig att just den förmågan - att kunna se andra människors behov är en styrka som du kommer att ha stor nytta av senare i livet.

Jag skulle säga till dig att jag ser hur du gång på gång och utan att protestera klär på dig mitt i natten och sitter med på otaliga nattliga sjukhusbesök . Liten, samlad, med full kontroll och självklar.

Jag vet att du tycker att det är jobbigt med människor som stirrar på tunnelbanan, jag tycker att du är jättemodig som stirrar tillbaka. Jag skulle berätta för dig att med tiden kommer du att bry dig allt mindre om sådant. Du kommer inte att låta sådana saker ta din energi utan kommer mer att se det sorgliga i människors okunskap och rädsla. Och du och din lillebrorsa kan tom skoja om det ibland…
Du leker och skrattar mycket och det gör mig så glad. Men jag vet också att du känner att det är något som skiljer dig och dina kompisar åt. Det skulle jag önska att du fick hjälp att prata om. Att vuxna runt omkring kunde hjälpa dig att sätta ord på rädslor, funderingar och oro. För även om du inte visar det, så tror jag att de där tankarna och känslorna finns där.
Åh vad jag önskar att du får lite hjälp att ta plats, busa, pröva gränser och inte vara så duktig hela tiden, du är bara sex år.
Jag skulle också önska att du träffade andra syskon och fick upptäcka hur mycket ni har gemensamt.

Det finns så mycket som Zenzi 37 år skulle vilja säga till Zenzi 6år. Det jag inser i skrivande stund är att om det hade funnits en möjlighet att genomföra ett sådant samtal så hade det varit minst lika viktigt att ha exakt samma samtal med alla de vuxna som omger dig.

Zenzi

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)