Tips och råd till andra barn – och till föräldrar

Barn vill gärna hjälpa andra barn. Om du får ge råd till andra barn som får eller har en syster eller bror med funktionsnedsättning, vad skulle du säga? Och vad har hjälpt dig när du har tyckt att det har varit besvärligt eller svårt?

Julia och Josefin som är storasystrar till Ella berättar:

När Ella föddes var det svårt och jag var ganska chockad. Det som har hjälpt mig har varit att skaffa mycket information, det har gjort mig trygg. Jag vill säga till andra syskon att det är viktigt att ha kunskap.

Ibland tycker jag att det är jobbigt när kompisar använder olika skällsord som "mongo" till exempel. Då tänker jag att det är synd om dem som säger så, för de har nog aldrig träffat en person med Downs syndrom och vet inte att de är precis som vilka människor som helst. Till andra syskon skulle jag vilja säga att jag aldrig har tyckt att det har varit svårare eller besvärligare att ha Ella som lillasyster, det är istället så att hon gör mig glad.

Vi har också frågat syskon om de vill höra vad andra syskon har berättat och många vill det. Det kan vara skönt att veta att man inte är ensam. Tipsen kan ge både handfast hjälp och en känsla av gemenskap.

Så här säger Axel 11 år:

Jag trodde inte att det fanns andra barn som jag, alltså som hade det hemma som jag. Säg till föräldrar att det är viktigt att barn får prata om att ha ett särskilt syskon. Och säg till andra syskon att det inte är så farligt att berätta.

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)