Små syskon

Barn vet saker som vuxna inte vet. Vi vet inte hur det är att vara Hugo 6 år och ha en lillebror med allvarligt hjärtfel.

Vi vet inte hur det är att vara Hugo 6 år och ha en lillebror med allvarligt hjärtfel. Vi vet inte hur det är att är att vara Max 4 år och ha en syster med autism eller hur det är att vara Andreas 4 år och ha en storebror med cp-skada. Vi vet väldigt lite om de små barnens egna upplevelser och inifrånberättelser. Bara barnet själv vet hur det är att vara just jag i just den här situationen.

Men vi vet att Hugo, Andreas och Max liksom de flesta andra små barn gärna berättar för oss om vi bara ger dem möjligheter. Vi vet att barn behöver dela sin verklighet och få sin situation bekräftad. Vi vet att de behöver ett namn på sin systers eller brors sjukdom/funktionsnedsättning, att de behöver hjälp att berätta och att de behöver få svar på sina frågor. Vi vet också att barn vill vara delaktiga och att delaktighet är viktig för självkänsla och psykisk hälsa. Barn behöver kunskap, de behöver delaktighet och vi behöver deras delaktighet.

Text: Christina Renlund

 

Lästips

Böcker för små barn

Lästips
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)