Lästips

Böcker för små barn

Margret Reys berättar i sin bok om kaninen Pricken om det ”olika”. I Prickens familj är alla snövita med skära ögon och skära öron, alla utom Pricken. Han har bruna prickar på hela kroppen och blå ögon. Han är olika. Och vad betyder olika? Pricken får inte följa med på morfars födelsedagskalas, för tänk om morfar inte skulle tycka lika mycket om dig som om de andra, säger Prickens mamma. Pricken blir lämnad kvar ensam hemma. Han ger sig iväg hemifrån och träffar en annan familj som är nästan som hans därhemma, nästan. Men i den familjen har alla bruna prickar över hela kroppen och blå ögon. Alla utom en som är alldeles vit med skära ögon och skära öron. Berättelsen slutar med att Prickens dröm att alla sitter runt ett stort bord med morötter infrias. Där sitter de allihop, prickiga och vita, stora och små om vartannat.

Jonatan på Måsberget av Jens Ahlbom är en berättelse om liten pojke som föds utan vingar i ett land där man måste kunna flyga. I ett land där barnen redan på dagis övar på att flyga och där skolan ligger som en ointaglig borg högst upp på en klippa som man bara kan nå om man flyger. Alla har vingar, alla utom Jonatan. Det är en uppfinningsrik och ömsint berättelse om Jonatans längtan efter att kunna flyga och om Jonatan och hans bästa vän Sara. Det är Sara som kommer på idén att göra konstgjorda vingar till Jonathan, och så flyger Sara och Jonatan högt bland molnen och leker med de andra barnen och tillsammans till skolan.

Gunilla Bergström har i sina böcker om Bill och Bolla skrivit om storebror Bill och lillasyster Bolla. ”Hon som är sin egen sort. Hon är ett barn som tänker kort.” 2007 kom samlingsvolymen Stora boken om Bill & Bolla: han så klok och hon en stolla. Inga-Lill Morell har skrivit boken Tänk om … en glad bok om att vara olika, men ändå så lika en bok att använda i samtal med barn om olikhet och lika värde.

Det finns också många bilderböcker om känslor att läsa och prata om, till exempel Joanna Rubin Drangers bok Glad, och böckerna ARG! tvåtusentalets argaste bok och Ledsen – en helt vanlig historia som hon skrivit tillsammans med Anna Karin Cullberg.

Andra böcker är Per José Karléns Boken om känslor, Pija Lindenbaums Gittan och gråvargarna, Pernilla Stalfelts Lika som bär och Lars Klintings Örjan – den höjdrädda örnen. Och att det inte alltid är roligt att vara storasyster fast man alltid är störst, simmar bäst och klättrar högst, om det berättar Siv Widerberg och Cecilia Torudd i boken Den stora systern.

Text: Christina Renlund

Relaterad information

Vill du veta om böckerna finns på andra språk, sök på biblioteket  välj författare eller bokens titel, välj språk.

www.biblioteket.se

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)