Helgläger, AMC

Kursvistelse med syskontema – augusti 2010

Camilla Björk, vice ordförande i AMCs styrelse sitter med i styrgruppen i projektet och var med och planerade denna kursvistelse med särskilt fokus på syskon. 75 personer deltog i träffen denna gång. ”Syskon är alltid välkomna på våra träffar, men till den här träffen var det viktigt att det fanns ett särskilt tänk kring syskonen, att de kände sig extra välkomna och skulle få ut mycket av träffen. Det var också viktigt att föräldrarna skulle få nya insikter om syskonsituationen och få möjlighet att prata med andra föräldrar och experter på området. 

När vi valde anläggning för denna träff var det därför betydelsefullt att platsen skulle erbjuda något roligt för alla barn i alla åldrar och flera utomhusaktiviteter. Hänsyn togs också till kostnaden som inte skulle bli för hög och som därför skulle göra det möjligt för fler och även för lite större familjer att komma.” Valet föll på konferensanläggningen Herrfallet utanför Arboga.

Anläggningen är handikappanpassad, har badstrand och möjligheter till samlingar och måltider för större grupper. På anläggningen fanns flera lekplatser och olika varianter av trampbilar, som alla barn kunde använda. Även programmet skulle innehålla trevliga och intressanta punkter för föräldrar och barn. ”När aktiviteterna skulle planeras togs också mycket hänsyn till att syskonen skulle vara med på träffen och att det skulle erbjudas roliga aktiviteter för alla åldrar. Eftersom vi denna gång hade ett tillskott av ekonomiska medel från projektet kunde vi lägga ner lite mer på aktiviteterna. Vi kunde erbjuda alla barn hästridning, vi hade en trubadur som underhöll och sjöng med barnen samt en make-up artist som kom och hade skönhetsvård med de lite äldre barnen.”

I programmet (se länk, längst ner på sidan) varvades föreläsningar med aktiviteter för barn och vuxna. Under vistelsen fanns assistenter tillhands för att vara med barnen under aktiviteterna och när föräldrarna var på föreläsning.  ”Det var självklart att ha med Christina Renlund som föreläsare på träffen. Dels har hon varit med som uppskattad förläsare på tidigare träffar och dels är hon författare till boken Litet syskon som är en viktig del i projektet. ”

Christina Renlund stod för syskontemat. Hon föreläste för föräldrarna på temat ”Barns behov av att berätta” utifrån sin bok Litet syskon.
Christina hade sedan gruppaktiviteter med barnen där de fick göra så kallade berättelseböcker utifrån sin situation. Hon hade samlingar för både barn med AMC och för syskon i åldersgrupperna 2-5 år och 6-10 år. I gruppen med de minsta barnen var föräldrarna med. ”Från föreningens sida är vi nöjda med hur denna träff blev och familjernas utvärderingar är också mycket positiva. Herrfallen visade sig vara ett utmärkt val och alla aktiviteter var uppskattade.

Många föräldrar gav också Christina Renlunds insatser särskilda kommentarer och tyckte att det var bra att bli uppmärksammade på syskonens behov. Även grupperna då barnen själva fick göra berättelseböcker var uppskattade. Tyvärr var vädret så varmt att några barn inte riktigt hade energi att delta i grupperna. En del valde istället att bara umgås och bada. ”Under rubriken Familjernas upplevelser får ni träffa tre familjer som berättar om sina upplevelser från kursvistelsen och tankar kring sina barn och deras situation.

Text: Monica Klasén McGrath

Relaterad information

Se programmet från Kursvistelse med syskontema – augusti 2010
, pdf-öppnas i nytt fönster

Familjen Dahlberg ”Om jag hade trollhandskar”

Om jag hade jag ett par trollhandskar skulle jag trolla så att Gustav kunde springa som jag, sade Jonathan på sin 7-årsdag.

Familjen Dahlberg ”Om jag hade trollhandskar”

Familjen Nordlund "Syskonen pratar med varandra"

Jag ville verkligen inte, men jag åkte med för Novas skull. När vi väl var där kändes det jättebra och vi fick alla ut något av vistelsen.

Familjen Nordlund "Syskonen pratar med varandra"

Familjen Tuva Nova ”Nova ska få beröm för sina framsteg”

För oss låg fokus på att lära oss mer om AMC, säger mamma Lisa. Båda våra barn är ju fortfarande så små. Syskontemat var en bonus som vi kommer att ta med oss.

Familjen Tuva Nova ”Nova ska få beröm för sina framsteg”

AMC-föreningen

AMC är en förkortning av Artrogrypos, Arthrogryposis Multiplex Congenita, vilket innebär ett tillstånd med medfödda felställningar i ett flertal leder.

AMC-föreningen
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)