Hälsa och rörelse för personer med IF

Tid - 2022
Sista anmälningsdag
Plats Ågrenska, Lilla Amundön i Hovås eller digitalt via live-streaming
Arrangör Utbildningsverksamheten
Kontaktuppgifter

Ida Apelmo, utbildningskoordinator, 031-750 91 20, ida.apelmo@agrenska.se

Ingela Markenstrand, administratör, 031-750 91 71, ingela.markenstrand@agrenska.se

Pris 1 475 kr exkl. moms (1 844 kr inkl. moms). 10 % rabatt vid anmälan av tre personer eller fler från samma arbetsplats.

Hur kan vi öka förutsättningarna för en god hälsa hos barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning?

Generellt upplever personer med funktionsnedsättning sin hälsa som sämre än vad övriga befolkningen gör. Detta visar sig i bland annat studier från Myndigheten för delaktighet och Folkhälsomyndigheten.

Det finns många olika hälsotillstånd som också kan ge kognitiva svårigheter. Under denna kursdag fokuserar vi på hälsa, rörelse och kost för personer med någon form av intellektuell funktionsnedsättning. Vad innebär det att ha en intellektuell funktionsnedsättning (IF) och hur kan du som arbetar med dessa barn, unga eller vuxna bidra till en så god hälsa som möjligt?

Under dagen presenteras resultaten från ett forskningsprojekt på Mittuniversitetet om att motivera personer med IF att börja träna. Presentationen fokuserar på hur webbaserad träning ökar nivån av fysisk aktivitet och därmed förbättrar hälsan hos personer med IF. (Läs om forskningsprojektet här, öppnas i nytt fönster.)

Du får också grundläggande kunskap och lärande exempel på hur anpassningar gällande struktur och kommunikation kan göras för olika personer beroende på utvecklingsnivå.

Övergripande innehåll:

  • Grunder om intellektuell funktionsnedsättning och olika utvecklingsnivåer
  • Mentalisering, exekutiva funktioner
  • Webbaserad träning för personer med IF
  • Kost och rutiner för ätande
  • Situation, struktur, genomförande
  • Erfarenhetsutbyte

Föreläsare, (kommer att uppdateras)

Fler namn tillkommer 

Astrid EmkerAstrid Emker, pedagog och föreläsare på Ågrenska
Astrid har bred kunskap och lång erfarenhet av barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser. Astrid arbetar i Ågrenskas barnteam samt som handledare och föreläsare för olika typer av personal- och föräldragrupper. 

 


Marie OhlssonMarie Ohlsson, Lektor på Mittuniversitetet
Marie är forskare vid Mittuniversitetet med fokus på parasport och fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under 2020 genomförde hennes forskargrupp en studie på web-baserad träning hos personer som bor på gruppboende. Marie arbetar också inom projektet Arena parasport som drivs av Parasport Jämtland-Härjedalen med syfte att fler personer med funktionsnedsättning ska kunna bli aktiva inom en idrottsförening.

Johanna OscarssonJohanna Oscarsson, Parasportförbundet
Johanna har en magisterexamen inom Idrottsvetenskap. Hon är Projektledare för projektet Tillsammans som drivs av Parasport Sverige och har som syfte att utveckla fysisk aktivitet och idrott hos personer med intellektuell funktionsnedsättning med familjen som fokus. Johanna är också Clinical Director för Special Olympics Hälsoprogram FUNFitness samt har arbetat som idrottslärare på särskolegymnasiet i några år.


Målgrupp  

Personal på boenden, daglig verksamhet, personlig assistans, skolan/särskolan och i korttidsverksamhet

Delta på distans

Denna kurs live-streamas också via Zoom, vilket fungerar som ett virtuellt mötesrum. Även vid digital medverkan ingår de interaktiva momenten i form av erfarenhetsutbyte.

Zoom kan köras med eller utan installation. Anslutning sker lätt via dator, mobiltelefon eller surfplatta. Kontrollera att enheten du kommer använda har fungerande högtalare, kamera och mikrofon.

Anmälningsvillkor och Dataskyddsförordningen, GDPR:

Via länkarna kan du läsa vilka villkor som gäller vid anmälan och hur vi hanterar och lagrar dina personuppgifter.
Läs anmälningsvillkor                  Läs personuppgiftspolicy

Hälsa och rörelse för personer med IF
Anmälan avser (Obligatoriskt fält)
 Faktureringsadress
Kostnadsställe/mottagarkod/beställar-id/referensnummer
Vegetarisk/Specialkost/Allergi, specificera nedan
Genom att klicka på skicka-knappen samtycker du till att Ågrenska sparar dina personuppgifter. Du kan läsa hur vi lagrar och hanterar uppgifterna på www.agrenska.se/personuppgiftspolicy
OBS! Anmälan registreras först när du får ett svarsmeddelande på skärmen. Tänk på att inte lämna sidan innan dess.
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)