Hälsa och rörelse för personer med IF

Tid - 2022
Sista anmälningsdag
Plats Ågrenska, Lilla Amundön i Hovås eller digitalt via live-streaming
Arrangör Utbildningsverksamheten
Kontaktuppgifter

Ida Apelmo, utbildningskoordinator, 031-750 91 20, ida.apelmo@agrenska.se

Clary Cameras, administratör, 031-750 91 71, clary.cameras@agrenska.se

Pris 1 595 kr exkl. moms (1 994 kr inkl. moms). 10 % rabatt vid anmälan av tre personer eller fler från samma arbetsplats.

Hur kan vi öka förutsättningarna för hälsosamma levnadsvanor hos barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF)?

De flesta kan själva bestämma sig för att leva hälsosamt men för personer med IF kan det vara svårt att ta sådana beslut. Genom att stödja och motivera personer med kognitiva svårigheter till att få mer hälsosamma levnadsvanor kan personerna – utifrån sina önskningar och förutsättningar – förbättra sina möjligheter till ett friskare liv.

Under kursdagen fokuserar vi på rörelse och goda matvanor för personer med någon form av intellektuell funktionsnedsättning. Vad innebär det att ha en intellektuell funktionsnedsättning och hur kan du som arbetar med barn, unga eller vuxna bidra till så goda levnadsvanor som möjligt?

Under dagen presenteras resultaten från ett forskningsprojekt på Mittuniversitetet om att motivera personer med IF att börja träna. Presentationen fokuserar på hur webbaserad träning ökar nivån av fysisk aktivitet och därmed förbättrar hälsan hos personer med IF. (Läs om forskningsprojektet här, öppnas i nytt fönster.)

Du får också grundläggande kunskap och lärande exempel på hur anpassningar gällande struktur och kommunikation kan göras för olika personer beroende på utvecklingsnivå.

Övergripande innehåll:

  • Grunder om intellektuell funktionsnedsättning och olika utvecklingsnivåer
  • Mentalisering, exekutiva funktioner
  • Webbaserad träning för personer med IF
  • Mat, måltider och rutiner för ätande
  • Situation, struktur, genomförande
  • Erfarenhetsutbyte

Föreläsare

Astrid EmkerAstrid Emker, pedagog och föreläsare
Astrid har bred kunskap och lång erfarenhet av barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser. Astrid arbetar i Ågrenskas barnteam samt som handledare och föreläsare för olika typer av personal- och föräldragrupper. 

 


Marie OhlssonMarie Ohlsson, Lektor på Mittuniversitetet
Marie är forskare vid Mittuniversitetet med fokus på parasport och fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under 2020 genomförde hennes forskargrupp en studie på web-baserad träning hos personer som bor på gruppboende. Marie arbetar också inom projektet Arena parasport som drivs av Parasport Jämtland-Härjedalen med syfte att fler personer med funktionsnedsättning ska kunna bli aktiva inom en idrottsförening.

Kerstin


Kerstin Ljungdahl
, leg dietist, Regionhälsan, Västra Götalandsregionen. 
Kerstin jobbar inom barn och ungdomsmedicin i Mölndal. Där utreder och behandlar hon patienter med diagnoser som födoämnesallergier, failure to thrive, obesitas och celiaki. Kerstin har tidigare jobbat inom både vuxen- och barnhabilitering och på Ågrenska och har därmed lång erfarenhet av de ätsvårigheter och olika typer av nutritionsproblem som intellektuell funktionsnedsättning kan medföra.


Målgrupp

Personal på boenden, daglig verksamhet, personlig assistans, skolan/särskolan och i korttidsverksamhet

Delta på distans

Denna kurs live-streamas också via Zoom, vilket fungerar som ett virtuellt mötesrum. Även vid digital medverkan ingår de interaktiva momenten i form av erfarenhetsutbyte.

Zoom kan köras med eller utan installation. Anslutning sker lätt via dator, mobiltelefon eller surfplatta. Kontrollera att enheten du kommer använda har fungerande högtalare, kamera och mikrofon.

Anmälningsvillkor och Dataskyddsförordningen, GDPR:

Via länkarna kan du läsa vilka villkor som gäller vid anmälan och hur vi hanterar och lagrar dina personuppgifter.
Läs anmälningsvillkor                  Läs personuppgiftspolicy

Anmälan Hälsa och rörelse för personer med IF den 10 november
Anmälan avser (Obligatoriskt fält)
Jag deltar som privatperson (Obligatoriskt fält)
Om nej ange befattning/yrke och arbetsplats
 Faktureringsadress
Kostnadsställe/mottagarkod/beställar-id/referensnummer
Vegetarisk/Specialkost/Allergi, specificera nedan
Genom att klicka på skicka-knappen samtycker du till att Ågrenska/NFSD sparar dina personuppgifter. Du kan läsa hur vi lagrar och hanterar uppgifterna på www.agrenska.se/personuppgiftspolicy/
OBS! Anmälan registreras först när du får ett svarsmeddelande på skärmen. Tänk på att inte lämna sidan innan dess.
Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)