Hälsa och rörelse för personer med IF
Tid | - 2023 |
---|---|
Sista anmälningsdag | |
Plats | Ågrenska, Lilla Amundön i Hovås, Göteborg |
Arrangör | Utbildningsverksamheten |
Kontaktuppgifter | Utbildningsverksamheten, utbildning@agrenska.se |
Pris | 1 595 kr exkl. moms (1 994 kr inkl. moms). 10 % rabatt vid anmälan av tre personer eller fler från samma arbetsplats. |
Hur kan vi öka förutsättningarna för hälsosamma levnadsvanor hos barn, unga och vuxna med intellektuell funktionsnedsättning (IF)?
De flesta kan själva bestämma sig för att leva hälsosamt men för personer med IF kan det vara svårt att ta sådana beslut. Genom att stödja och motivera personer med kognitiva svårigheter till att få mer hälsosamma levnadsvanor kan personerna – utifrån sina önskningar och förutsättningar – förbättra sina möjligheter till ett friskare liv.
Under kursdagen fokuserar vi på rörelse och goda matvanor för personer med någon form av intellektuell funktionsnedsättning. Vad innebär det att ha en intellektuell funktionsnedsättning och hur kan du som arbetar med barn, unga eller vuxna bidra till så goda levnadsvanor som möjligt?
Övergripande innehåll
Intellektuell funktionsnedsättning och kommunikation
- Grunder om intellektuell funktionsnedsättning och olika utvecklingsnivåer
- Mentalisering, exekutiva funktioner
- Främja kommunikation genom struktur och med bildstöd
Fysisk aktivitet
- Anpassad träning för personer med IF
- Resultat från Mittuniversitets studie om webbaserad träning
Läs om forskningsprojektet här (länk öppnas i nytt fönster) - Prova-på gympapass med anpassade övningar under ledning av representant från Parasportförbundet
Mat och måltider
- Rutiner för mat, måltider och ätande
- Pedagogiska verktyg för att balansera måltider
- Prova-på måltider för en hälsosam helhet med guidning av dietist
Föreläsare
Astrid Emker, pedagog och föreläsare
Astrid har bred kunskap och lång erfarenhet av barn, ungdomar och vuxna med olika funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser. Astrid arbetar i Ågrenskas barnteam samt som handledare och föreläsare för olika typer av personal- och föräldragrupper.
Marie Ohlsson, Lektor på Mittuniversitetet
Marie är forskare vid Mittuniversitetet med fokus på parasport och fysisk aktivitet för personer med intellektuell funktionsnedsättning. Under 2020 genomförde hennes forskargrupp en studie på web-baserad träning hos personer som bor på gruppboende. Marie arbetar också inom projektet Arena parasport som drivs av Parasport Jämtland-Härjedalen med syfte att fler personer med funktionsnedsättning ska kunna bli aktiva inom en idrottsförening.
Kerstin Ljungdahl, leg dietist, Regionhälsan, Västra Götalandsregionen.
Kerstin jobbar inom barn och ungdomsmedicin i Mölndal. Där utreder och behandlar hon patienter med diagnoser som födoämnesallergier, failure to thrive, obesitas och celiaki. Kerstin har tidigare jobbat inom både vuxen- och barnhabilitering och på Ågrenska och har därmed lång erfarenhet av de ätsvårigheter och olika typer av nutritionsproblem som intellektuell funktionsnedsättning kan medföra.
Målgrupp
Personal på boenden, daglig verksamhet, personlig assistans, skolan/särskolan och i korttidsverksamhet
Delta på plats
Kursen innehåller praktiska moment och ges därför endast på plats på Ågrenska. Ta gärna med dig lediga kläder för prova-på gympapass.
Anmälningsvillkor och Dataskyddsförordningen, GDPR:
Via länkarna kan du läsa vilka villkor som gäller vid anmälan och hur vi hanterar och lagrar dina personuppgifter.
Läs anmälningsvillkor Läs personuppgiftspolicy