Syskonkärlek – Att möta och bemöta syskon

Ett kurspaket om syskon till barn med funktionsnedsättning eller sjukdom. Kurspaketet vänder sig i första hand till arbetslag på barn- och ungdomshabilitering och anhörigverksamhet eller andra verksamheter som anordnar samtalsgrupper för syskon.

 

Två hjärtan som sitter ihop. Ett hjärta lite större än det andra.Kurspaketet ger dig:

 • Kunskap om hur ni kan stödja och stärka syskon till barn med funktionsnedsättning eller sjukdom.
 • Berättelser från syskon i olika situationer.
 • Exempel på hur du kan utveckla arbetsmetoder för att möta och bemöta syskon i samtalsgrupper.

  Genom en kombination av helt webbaserat material och direkt dialog med föreläsarna ger kurspaketet kunskap och redskap för att utveckla arbetet med syskon till barn med funktionsnedsättning eller sjukdom.  

Beställ kurspaketet här

 

 

Innehåll

Kurspaketet består av tre delar. I de två första delarna får du, genom webbaserade föreläsningar kunskap om hur situationen kan vara för syskon. I föreläsningarna får du också ta del av Ågrenskas erfarenheter samt övningar och samtalsmaterial kring att möta och bemöta syskon till ett barn med funktionsnedsättning eller sjukdom.

Den tredje delen består av ett uppföljande utvecklingsdialog som sker i direktsändning genom ett virtuellt mötesrum. Vid detta tillfälle ges möjlighet till reflektion för att ni på er arbetsplats ska komma vidare i ert arbete med syskon.

Du har tillgång till kurspaketet i tre månader.

Del 1: Syskonkärlek – i skuggan av ett syskon? (45 min.)

Att vara syskon i en familj med ett barn med funktionsnedsättning eller sjukdom behöver inte vara problematisk, men många syskon bär på frågor och känslor de sällan ges möjlighet att ställa eller släppa fram.

Del 2: Arbetsmetoder i syskonsamtal (60 min.)

Hur kan ni få till bra samtal med syskon? Ågrenska delar här med sig av övningar och samtalsmaterial samt erfarenheter av hur samtalsgrupper kan genomföras utifrån dessa.

Del 3: Utvecklingsdialog (2 tim.)

Tillfället för utvecklingsdialog syftar till att fånga upp frågor och reflektera över hur ni kan möta syskon på ett bra och respektfullt vis. Tillsammans med föreläsarna ges möjlighet att föra en dialog om hur er verksamhet ska komma vidare i arbetet med syskon.

Föreläsare och samtalsledare

Astrid Emker -pedagog, handledare och föreläsare.
Astrid Emker -pedagog, handledare och föreläsare.

Astrid har bred kunskap och lång erfarenhet av barn, ungdomar, vuxna med olika funktionsnedsättningar och sällsynta diagnoser. Astrid arbetar som handledare och föreläsare för olika typer av personal- och föräldragrupper. Syskonrollen, där hon har bred erfarenhet från många års arbete med syskon på Ågrenska och medverkan i projektet Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon, är ett av Astrids specialområden.

 

 

 Samuel Holgersson –sjuksköterska, samtalsledare och föreläsare.

Samuel Holgersson –sjuksköterska, samtalsledare och föreläsare.
Samuel har bred kunskap om olika medicinska tillstånd och lång erfarenhet av att möta barn och ungdomar med såväl sällsynta diagnoser som mer vanligt förekommande funktionsnedsättningar. Samuel är ofta anlitad föreläsare inom ämnet syskonrollen. Han har lång erfarenhet från arbete med syskon till barn med funktionsnedsättning och har medverkat i projektet Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon.

 

 

Pris och beställning

Kurspaket Syskonkärlek kan beställas till din arbetsplats för 1 290 kr/person + 8 000 kr för utvecklingsdialog (exkl. moms) för 3-9 medarbetare. Vid fler deltagare skickar vi offert. 

Köp Kurspaket Syskonkärlek till din arbetsplats genom att klicka på "Beställ kurspaketet här" och fyll i formuläret. Vi återkommer så snart vi kan.

Beställ kurspaketet här

Har ni frågor om kurspaketet?

Kontakta Ågrenska på: webbutbildning@agrenska.se eller 031 – 750 91 20

Systemkrav

För att se föreläsningarna krävs inloggning med giltig e-postadress till kursplattformen.
För att delta via dator behöver du  någon av de två senaste versionerna av webbläsarna:

 • Firefox
 • Chrome
 • Edge 

För att delta via mobiltelefon behövs något av följande:

 • iOS Safari (11 och uppåt)
 • Chrome
 • Samsung Internet 

Dessutom behöver du ha Zoom-applikationen om du ska koppla upp dig till utvecklingsdialogen från din mobiltelefon.

För mer detaljerade systemkrav, läs mer här

Frågor och svar

Hitta svaret på din fråga om våra webbkurser och digitala kurspaket här!

Handledning

Står er arbetsgrupp inför en svår situation? Behöver ni mer kunskap för att komma vidare i arbetet? Vi erbjuder handledning för att ni ska utvecklas i ert arbete.

Tipsa en vän
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)
(Obligatoriskt fält)