Vanligare funktionsnedsättningar
Vi anordnar utbildning om exempelvis neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), intellektuell funktionsnedsättning (IF) och epilepsi.
Många sällsynta tillstånd innefattar även mer vanligt förekommande symtom eller funktionsnedsättningar. Hos oss kan du boka utbildning om olika symtom och behov som ofta följer med olika sällsynta diagnoser. Det kan handla om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), intellektuell funktionsnedsättning (IF) eller epilepsi. Det är inte sällan som dessa symtom eller diagnoser förekommer i kombination med varandra, vilket våra föreläsare också har lång erfarenhet av.
Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – diagnos, symtom och konsekvenser
Ågrenska ger såväl grundläggande som fördjupande föreläsningar och utbildningar om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) såsom adhd, add och autism.
Exempel på innehåll:
- Diagnosinformation
- Exekutiva funktioner
- Mentalisering, perception och central koherens
- Konsekvenser i vardagen
- Metoder och pedagogiska strategier:
- Tillgängliga lärmiljöer
- Struktur och tydliggörande pedagogik
- Förhållningssätt vid t.ex. utmanande beteenden
- Lågaffektivt bemötande
Intellektuell funktionsnedsättning
Många personer Ågrenska möter i verksamheten har en intellektuell funktionsnedsättning (IF). Våra utbildningar handlar om vad detta kan innebära och hur du kan arbeta för att skapa en så bra miljö som möjligt för personen med IF. Vi genomför också utbildning om kombinationer av diagnoser, såsom exempelvis autism med intellektuell funktionsnedsättning.
Exempel på innehåll:
- Diagnosinformation
- Utvecklingsnivåer - bemötande och struktur
- Kommunikation och AKK
- Delaktighet och omgivningsfaktorer - mijlöns påverkan
- Tydliggörande pedagogik: miljö, schema, aktiviteter, hjälpmedel
Epilepsi i vardagen
Ågrenska har lång erfarenhet och gedigen kunskap om epilepsi hos barn och ungdomar. Vi ger dig kunskap om vad du kan tänka på när du planerar aktiviteter med en person som har epilepsi och hur du gör när någon i din närhet får ett epileptiskt anfall. Syftet med en utbildning om epilepsi är att skapa trygghet och långsiktighet.
Exempel på innehåll:
- Medicinsk information, t.ex. orsaker, anfallstyper och behandling
- Förhållningssätt och handlingsberedskap
- Pedagogiska strategier i vardag och skola