Syskonkompetens

Hur är det att vara syskon till en syster eller bror med funktionsnedsättning?

Att ha en bror eller syster med funktionsnedsättning


Välkommen

En samlingsplats för alla som är intresserade av att ta del av kunskap om hur det är att vara syskon till en syster eller bror med funktionsnedsättning.

Om syskonrollen

Som syster eller bror hamnar man lätt i skymundan eftersom barnet med funktionsnedsättning, av naturliga skäl, behöver mycket av föräldrarnas uppmärksamhet.

Om föräldrar och närstående

Nätverket runt en familj med barn med funktionsnedsättning har stor betydelse, inte minst för syskonen.

Metoder och verktyg

Hur kan vi stödja och stärka syskon? Metoder och verktyg innehåller redskap och tillämpningar i arbetet med stöd till syskon.

Aktuellt

 • Syskonkvällar - skicka in en intresseanmälan

  Välkommen till våra syskonkvällar på Ågrenska, speciellt för dig mellan 7 och 19 år och bosatt i Västra Götalandsregionen. Dessa kvällar ger dig en unik möjlighet att dela dina erfarenheter och tankar med andra som befinner sig i liknande situationer och som därför har en djupare förståelse för det du går igenom. Känn dig välkommen att skicka in en intresseanmälan nedan, så återkommer vi till dig snarast möjligt!
 • Artikel: På Ågrenska får syskonen ta plats

  Noa är 17 år och har tre yngre syskon. Hans yngsta bror Amos föddes med ett sällsynt hälsotillstånd. – Amos tog mycket av mina föräldrars tid och kraft. Det var självklart och jag kunde förstå varför. Samtidigt fanns en oro som var svår att sätta fingret på, säger Noa. Artikel i DN-bilaga om sällsynta hälsotillstånd den 29/2 2024.

Kalender syskonaktiviteter

 • Syskonvistelse
  Barn och ungdomsläger
  Fullbokad

  Syskonläger

  Om du är mellan 14 och 19 år och har ett syskon med funktionsnedsättning har du nu chansen att delta i ett speciellt syskonläger! Lägrets syfte är att skapa en känsla av gemenskap och möjliggöra utbyte av erfarenheter med andra i liknande situationer.

  13 augusti - 16 augusti 2024
  Ågrenska
  Lillövägen 20, Lilla Amundön, 436 02 Hovås

  Anmäl dig

  Sista anmälningsdag 12 maj