Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

Ett annorlunda syskonskap

17 september 17.30-19.30
Ågrenska eller
Via streaming
Sista anmälningsdag: 8 september 2024
Pris:

600 kr, exkl. moms (750 kr, inkl. moms).

Halva priset för medlemmar i Riksförbundet sällsynta diagnoser.

På Ågrenska har vi under många år intresserat oss för syskonens situation och roll i familjer med barn med funktionsnedsättning eller sjukdom.

Vi möter syskon under våra familjevistelser, vid syskonkvällar och under läger för syskon. Vi har också genomfört två projekt på området som gett oss viktig kunskap och erfarenhet av att ha ett syskon med funktionsnedsättning. Dessa tar vi fortsatt med oss i arbetet och mötet med syskonen i våra verksamheter.

Många syskon bär på frågor och känslor de sällan ges möjlighet att ställa eller släppa fram, såsom "Varför är jag frisk och min bror sjuk?", "Har jag orsakat min systers svårigheter?" eller "Varför har ingen tid med mig?"
Som förälder är det lätt att känna sig otillräcklig, ett dåligt samvete av att inte hinna med sina barn är inte ovanligt.

I den här föreläsningen delar Linn Magnusson och Samuel Holgersson med sig av sina erfarenheter efter att ha mött många barn och unga, alla syskon till barn med vitt skilda funktionsnedsättningar. Linn och Samuel har lyssnat på deras historier, funderingar och hur de ser på sin roll i familjen.

Kom och ta del av Ågrenskas erfarenheter, få tips på hur du kan samtala med syskon i olika situationer och känn dig lite upplyft när du går härifrån.

Genomförs i samarbete med Riksförbundet Sällsynta diagnoser.

Läs mer om vårt arbete med syskon här, öppnar i ny flik.

Målgrupp

Föräldrar, anhöriga och vuxna syskon samt du som i ditt yrke möter syskon till någon med funktionsnedsättning

Föreläsare

Socionom och samtalsledare

Linn har många års erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar. Hon har arbetat inom olika LSS-verksamheter såsom daglig verksamhet och korttidsvistelser med fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hon är också en van samtalsledare med erfarenhet från samtalsgrupper med såväl barn med funktionsnedsättningar som deras syskon. Linn arbetar bland annat med syskongrupper både i Ågrenskas familjevistelser, vid samtalskvällar och syskonläger. Syskonverksamhet samt genus- och HBTQ-frågor är några av Linns specialområden.

Sjuksköterska och samtalsledare

Samuel Holgersson har bred kunskap om olika medicinska tillstånd och lång erfarenhet av att möta barn och ungdomar med såväl sällsynta hälsotillstånd som mer vanligt förekommande funktionsnedsättningar. Han har lång erfarenhet av att arbeta med syskon till barn med funktionsnedsättning och har medverkat i projektet Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon. Samuel är också en ofta anlitad föreläsare inom ämnet syskonrollen. 


Sidan uppdaterad: 2024-04-14