Bli medlem i Ågrenskas vänskapsförening
Ågrenskas vänskapsförening är en ideell förening som samlar in pengar för att ge minnesvärda upplevelser för de barn och ungdomar som besöker vår verksamhet. Vi möter barn och ungdomar med olika förutsättningar, men med samma behov som alla andra att delta i vanligtvis helt självklara aktiviteter. Tillsammans försöker vi hitta lösningar, så att alla ska kunna vara med på sina villkor i spännande och utvecklande upplevelser.
Alla kan bli medlemmar i Ågrenskas vänskapsförening. Du kan vara förälder, mor-eller farförälder, arbeta med barn och unga med funktionsnedsättningar eller representera ett företag. Medlemsavgiften går till projekt för barnen och ungdomarna på Ågrenska.
Allt överskott från ditt bidrag går oavkortat till Ågrenskas icke vinstdrivande arbete för barn, unga, familjer och vuxna med sällsynta hälsotillstånd/diagnoser och andra funktionsnedsättningar.
Kontaktuppgifter
Ågrenska vänskapsförening
Som medlem:
- bidrar du till verksamheten för barn och unga med funktionsnedsättningar på Ågrenska.
- får du Vänskapsnytt, ett nyhetsbrev som skickas till alla våra medlemmar.
och ett hjärtligt stort tack!
Fyll i formuläret nedan och sätt in medlemsavgiften på vårt
plusgiro 909110-9. (märk inbetalningen med ditt namn)
Det mest fantastiska ställe jag någonsin besökt som alltid kommer ha en stor plats i mitt hjärta.
Anders Olauson
Styrelseordförande för ÅVF
Thomas Sjödén
Vice ordförande
Carl-Hugo Schelé
Kassör
Zozan Sewger Kvist
Sekreterare
Birgit Johansson
Ledamot
Inger Geigert
Suppleant
Göran Ekström
Vice revisor
Ann-Lovise Rosenqvist
Revisor
Eva Rice
Valberedning
Stadgar för Ågrenska Vänskapsförening, pdf öppnas i nytt fönster
§ 1 (Namn)
Föreningens namn är “Ågrenska Vänskapsföreningen”
§ 2 (Ändamål)
Ågrenska Vänskapsförening är en ideell förening med ändamål att stödja vård och uppfostran av barn med funktionsnedsättning samt deras närmaste anhöriga. Ändamålet främjas genom; - att genom egen verksamhet tillföra Stiftelsen Grosshandlare Axel H Ågrens donationsfond (kallad Ågrenska Stiftelsen) ekonomiska resurser till befintlig och utökad verksamhet. - att ha medlemmar i form av fysiska och juridiska personer.
§ 3 (Medlemmar)
a) Medlemskap i föreningen kan vinnas av enskilda personer, familjer, företag och organisationer, som ansluter sig till föreningens i §2 angivna ändamål och erlägger fastställd årsavgift till föreningen, beroende på vilken kategori av medlemskap man innehar. För enskilda medlemmar utgör, vid föreningens bildande år 2000 årsavgiften tvåhundra (200) kronor, för hela familjer som medlemmar trehundra (300) kronor och för juridiska personer som medlemmar ettusen (1 000) kronor. Ovannämnda avgifter fastställs genom beslut på ordinarie årsmöte. b) Prova på medlemskap Prova på medlemskap kan under ett år, kostnadsfritt erbjudas samtliga kategorier enligt ovan. Prova på medlem har samma förmåner som enskilda medlemmar men inte rösträtt. c) Hedersmedlemskap Årsmötet kan efter förfrågan/förslag från styrelsen utse och utesluta hedersmedlemmar. Hedersmedlemskap kan vinnas av fysisk eller juridisk person som gjort särskilda insatser för Ågrenska som kan motivera ett sådant medlemskap. Anställda i Ågrenska kan ej bli hedersmedlemmar. Hedersmedlem åtnjuter förutom äran samma förmåner som enskilda medlemmar men inte rösträtt.
§ 4 (Styrelse)
Föreningens styrelse har sitt säte i Göteborg och består av högst 7 och lägst 3 ledamöter och 3 ersättare för dem. Självskriven ledamot i styrelsen är verkställande direktören vid Ågrenska AB. Ersättare för vd utses av Ågrenska AB´s styrelse. Ågrenska AB´s styrelse utser därjämte för mandatperioden hälften av ledamöterna utöver VD samt en (l) ersättare. Styrelsens övriga ledamöter samt ersättare väljs vid ordinarie årsmöte för två år i sänder. Därvid skall också val av ordförande ske för samma tid. Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare och kassör. Kassören ansvarar inför styrelsen och föreningen för handhavandet av föreningens medel.
§ 5
Styrelsen beslutar i alla föreningsärenden, om vilka det inte bestäms annat i dessa stadgar. Det åligger styrelsen att: Verka för föreningens ändamål i enlighet med § 2 Verkställa av årsmötet fattade beslut Till ordinarie årsmöte (§ 12) avge berättelse över föreningens verksamhet under det gångna året jämte redogörelser för föreningens ekonomiska ställning.
§ 6
Styrelsen sammanträder på kallelse av ordföranden när denna/denne finner det erforderligt eller då minst hälften av styrelsens ledamöter så begär. Kallelse med föredragningslista och aktuella handlingar skall i god tid före sammanträde tillställas ledamöter och ersättare. Ersättare som inte tjänstgör för ordinarie ledamot, kan delta i diskussioner men ej i omröstning.
§ 7
Styrelsen är beslutsför, när en majoritet av ledamöter eller ersättare för dem är närvarande. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal har ordföranden utslagsröst. Vid styrelsens sammanträden skall protokollföras, vilket justeras av ordföranden och ytterligare en ledamot.
§ 8 (Firmateckning)
Föreningens firma tecknas förutom av styrelsen i sin helhet av ordföranden, sekreteraren och kassören, två i förening.
§ 9
För granskning av styrelsens förvaltning och föreningens räkenskaper skall på ordinarie årsmöte för ett år i sänder utses två revisorer, varav en skall vara auktoriserad.
§ 10
Föreningens räkenskapsår skall vara kalenderår. Styrelsens årsredovisning skall före mars månads utgång överlämnas till föreningens revisorer.
§ 11 (Årsmöte)
Medlemmarnas rätt att delta i handhavandet av föreningens angelägenheter utövas på årsmötet. Ordinarie årsmöte halls årligen före utgången av maj månad på Ågrenska Lilla Amundön, eller på plats som styrelsen bestämmer. Extra årsmöte hålls på tid och plats som styrelsen bestämmer, när styrelsen anser att det nödvändigt eller när det påkallats av minst en tredjedel av föreningsmedlemmarna.
§ 12 (Dagordning)
Vid ordinarie årsmötet skall följande ärenden förekomma 1. Mötet öppnas 2. Fastställande av röstlängd. 3. Val av årsmötesfunktionärer a) Ordförande b) Protokollförare c) Två justeringsmän tillika rösträknare 4. Fråga om sammanträdets behöriga utlysande 5. Fastställande av dagordning. 6. Verksamhetsberättelse för senaste verksamhetsåret a) Styrelsens verksamhetsberättelse b) Styrelsens årsredovisning c) Revisorernas berättelse d) Fastställande av resultat- och balansräkning samt disposition av tillgängliga medel 7. Beslut om ansvarsfrihet för styrelsens förvaltning 8. Medlemsavgifter för nästkommande år. 9. Val av: a) Styrelseledamöter b) Suppleanter c) Revisor d) Revisorssuppleant e) Valberedning 10. Övriga frågor. (Behandling av ärenden som styrelsen har hänskjutit till årsmötet eller som medlem av föreningen har föreslagit till behandling) 11. Avslutning Vid årsmötet får endast frågor avgöras som beretts och varit upptagna på föredragningslistan.
§ 13 (Extra årsmöte)
Vid extra årsmöte får endast ärende som varit upptaget i kallelse till sammanträdet tas upp till avgörande.
§ 14
Årsmötet leds av ordföranden eller vid förfall för denna av vice ordföranden. Envar medlem har en röst. Enskild föreningsmedlem får inte företrädas genom ombud. Beslut fattas med enkel majoritet. Vid lika röstetal gäller, att val avgörs genom lottning, medan i andra ärenden ordföranden har utslagsröst. Ledamot av styrelsen får inte delta i beslut om ansvarsfrihet och inte i val av revisorer.
§ 15
Skriftlig kallelse till årsmötet jämte föredragningslista skall sändas till samtliga medlemmar senast tre veckor före årsmötet. I kallelse till extra årsmöte skall anges det eller de ärenden som föranlett mötet. Fråga som medlem önskar få behandlad på årsmötet skall tillställas styrelsen minst fem veckor före årsmötet. Övriga handlingar kan rekvireras från Ågrenska AB´s sekretariat.
§ 16 (Utträde)
En medlem, som trots påminnelse inte har betalat stadgad avgift för föregående kalenderår, skall anses ha utträtt ur föreningen. Medlem som grovt bryter mot föreningens ändamål eller som på annat sätt skadar föreningen direkt eller indirekt må uteslutas genom beslut av styrelsen.
§ 17 (Stadgeändring)
För ändring av dessa stadgar fordras beslut på ordinarie årsmöte. För dess giltighet krävs, att beslutet biträdes av två tredjedelar av de röstande. För ändring av § 3 andra stycket krävs dock endast enkel majoritet. För att ändra § 2, § 4 samt denna paragraf krävs godkännande av Ågrenska AB´s styrelse.
§ 18 (Föreningens upphörande)
Beslut om föreningens upplösning blir giltigt när det har godkänts av två på varandra följande årsmöten med minst två månaders mellanrum. Ett av sammanträdena skall vara ordinarie årsmöte. På det sammanträde som hålls sist skall beslutet för att bli giltigt biträdas av tre fjärdedelar av de röstande. I samband med likvidationsbeslutet skall utses högst tre likvidatorer jämte erforderligt antal suppleanter. När likvidatorerna har avslutat sitt arbete skall årsmöte hållas, där medlemmarna skall godkänna likvidatorernas redovisning. Kallelse skall ske i den ordning som gäller för ordinarie årsmöte. Likvidatorerna skall för sin förvaltning avlämna redovisning till detta årsmöte. Likvidationen är avslutad när likvidatorernas redovisning har godkänts. Befintlig behållning skall i första hand tillfalla Grosshandlare Axel H. Ågrens Donationsfond i Hovås, i andra hand till annan organisation som bedriver likartad verksamhet.
Allmänt styrdokument, pdf öppnas i nytt fönster
Här redovisas information som inte redan finns tillgängligt på Ågrenskas hemsida enligt Giva Sveriges anvisningar. Styrdokumentet lyfter också fram hur vi minimerar de identifierade riskerna i verksamheten. För ytterligare frågor kontakta Zozan Sewger Kvist sekreterare Ågrenska Vänskapsföreningen (ÅVF).
Styrelsens tillsättning
Föreningens styrelse har sitt säte i Göteborg och består av högst 7 och lägst 3 ledamöter och 3 ersättare för dem. Självskriven ledamot i styrelsen är verkställande direktören vid Ågrenska AB (ÅAB). Ersättare för vd utses av Ågrenska AB´s styrelse. Ågrenska AB´s styrelse utser
därjämte för mandatperioden hälften av ledamöterna utöver VD samt en ersättare. Styrelsens övriga ledamöter samt ersättare väljs vid ordinarie årsmöte för två år i sänder. Därvid skall också val av ordförande ske för samma tid. Styrelsen utser inom sig vice ordförande, sekreterare och kassör.
Placering av kapital ÅVF:s insamlade medel ska i så hög utsträckning som möjligt överföras till stiftelsen. Dock, om det finns medel i föreningens balansräkning får dessa endas placeras i räntebärande produkter med mycket låga kreditrisker och korta löptider. Således för en hållbar och ansvarsfull kapitalförvaltning tar vi avstånd från att göra placeringar i företag som har sin huvudverksamhet i vapen, tobak, alkohol, pornografi
och fossila bränslen.
Så motverkar Ågrenska Vänskapsförening oegentligheter
ÅVF motverka oegentligheter genom att vi har utarbetat rutiner för attest, ansvarfördelning och beslutprocesser. ÅVF skall eftersträva att ha en organisation med ett fåtal involverade medarbetare och låg
personalomsättning. Vilket i sin tur gör att man får en bättre helhetssyn av organisationen med ökad kontroll och okomplicerad verksamhetsstyrning.
ÅVF och ÅAB har samma revisor vilket medför att denna har en god översikt hur penningströmmar och kostnader i de två organisationerna samverkar.
Firmatecknare
Träder i funktion vid undertecknande av avtal, fullmaktsgivning, godkännande av testamenten och andra tillfällen när firman skall tecknas. Detta görs alltid av två personer i förening enligt av styrelsen särskilt fattat beslut.
Utanordnare
De som enligt särskilt beslut av VD har rätt att teckna bank- och postgiro eller på annat sätt beordra utbetalningar.
Attest
Alla fakturor, reseräkningar, kvitton och liknande handlingar som är föremål för utbetalning skall attesteras av minst två personer, beställare och budgetansvarig inom respektive avdelning. Fakturorna scannas in i ett elektroniskt fakturahanteringsprogram där beställaren attesterar först och gör eventuella kommentarer, därefter går fakturan vidare till budgetansvarig chef som i sin tur attesterar. När en faktura har slutattesterats har den som har
attesträtten (chef med budgetansvaret för aktuell resultatenhet) godkänt att utbetalning kan ske.
Leveranskontroll/förattest
Utförs alltid av den som gjort inköpet eller beställningen och som därmed kan kontrollera att leveransen stämmer med beställningen. Inköp och beställningar Vid alla inköp skall namnet på den som beställer varan anges. Detta skall sedan återfinnas på fakturan. Var och en ansvarar för att så sker.
Om privatpersoner anlitas skall arvodesräkning skrivas. Ågrenska är då uppdragsgivare och därmed skyldig att dra preliminärskatt samt erlägga lagstadgade sociala avgifter på uppdragsersättningen. Egen företagare skall presentera sedvanlig faktura med angivande av organisationsnummer
och uppgivande av F-skattebevis. Anlitande av konsult, enskild person som uppdragstagare eller andra liknande tjänster skall i detta sammanhang jämställas med inköp och beslut fattas av behörig chef.
Reseräkningar
För reseräkning finns särskild blankett, ifylld reseräkning lämnas till närmaste chef.
Insamling policy
Policy/Riktlinjer för insamling
ÅVF insamlingsmetoder skall följa god sed och ligga i linje med verksamhetens övergripande värdegrund. ÅVF använder följande metoder för insamling:
1. Medlemsavgifter
Medlemsavgiften kommer i fyra olika former och betalas in en gång per år: privat (200 kr),
Familj (300), Ständigt medlemskap (engångsavgift 2000 kr), Företag (1000 kr)
2. Fonder och stiftelser
Ågrenska ansöker med jämna mellanrum medel från fonder och stiftelser för specifika ändamål. ÅVF får även medel som får disponeras fritt inom föreningens ändamål från vissa fonder och stiftelser.
3. Gåvor
Ågrenska får oftast gåvor i form i av monetära medel. Gåvorna kan dels vara riktade till ett visst ändamål eller att vi fritt får disponera dessa inom ramen för vår verksamhet.
4. Kollekt
Ågrenska skickar ut kollektcirkulär två gånger per år vilket generera kollekt från församlingar ur Svenska Kyrkan.
5. Sponsorer
Se separat sponsor policy.
6. SMS-gåvor
ÅAB använder SMS-gåvor. Där ett standard sms innebär en gåva på 50 kr. Denna form av insamling generera mycket små intäkter.
7.Events
Ågrenska anordnar varje år en handfull events som genererar pengar till
verksamheten. Några exempel på dessa är Lekensdag, Pro-AM tennis,
Välgörenhetspartner i Göteborgsvarvet, och välgörenhetsmiddagar.
8. Minnesgåvor
Ågrenska får ett flertal minnesgåvor varje år i samband med begravningar.
9. Lotteri
Ågrenska har ett småskaligt lotteri under lekens dag för att generera intäkter. Priserna är i form av presentkort och produkter som vi har fått från olika sponsorer.
Förtroende
All kommunikation skall vara saklig och korrekt och inte uppfattas kränkande eller missvisande. Vi vill bygga ett långsiktigt förtroende för verksamheten det skall ÅVF göra genom att utföra bra handlingar och kommunicera på ett klokt vis.
Organisationens ansvar
Om ÅVF får klagomål och frågor har vi valt att dessa skall hanteras av insamlingsansvarig i ÅVF eller någon ur styrelsen. Informationen vi förmedlar skall alltid vara saklig, medlen hanteras av Ågrenska AB för att skapa största möjliga nytta för vår målgrupp.
Insamlingens ändamål
ÅVF har enligt stadgarna ett tydligt ändamål, där utdelningen av medlen ur ÅVF endast skall gå till ÅABs verksamhet för barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar.
Återrapportering
ÅVF presenterar varje år en verksamhetsberättelse där det framgår vilka olika projekt, resor och redskap som ÅVF har varit med och finansierat. ÅAB visar tydligt i redovisning hur riktade medel används.
Kostnader
Kostnaderna i ÅVF är mycket små då i princip alla medel delas ut till ändamålet.
Respekt för givaren
Om en givare vill vara anonym skall detta alltid respekteras. Vill man uppmärksammas skall vi försöka göra en tydlig överenskommelse så detta i möjligaste mån kan lösas.
Gåvor till särskilda ändamål
Vid riktade gåvor tar ÅVF ställning till om gåvans ändamål ligger i linje med ÅVF vision och ändamål, om inte har vi en dialog med givaren för att båda parterna skall få ut maximallt av gåvan. Om vi inte samtycker med givarens önskemål efter dialog skall ÅVF tacka nej till gåvan.
Återbetalning av gåva
Om givaren inom rimlig tid ångrar sin gåva så skall ÅVF om möjligt återbetala gåvan. Vid eventuella gåvor som tydligt inte är ämnade för ÅVF skall vi återbetala dessa omgående vid upptäckt.
Att tacka nej till gåva
ÅVF har som policy att tacka nej till gåvor från givare som inte överensstämmer med ÅVF övergripande värdegrund. Vid riktade gåvor där gåvans ändamål ej överensstämmer med vår verksamhet skall ÅVF tacka nej till gåvan.
Bild och text i insamlingsarbetet
ÅVF har som policy att bilder på enskilda individer eller där en eller flera individer tydligt är i centrum får endast publiceras efter medgivande från personerna på bilden. ÅVF försöker alltid få bildmateriel, text och insamlingsändamål att överensstämma.
Minderåriga i insamlingsarbetet
ÅVF använder inte barn i insamlingsarbetet, undantaget är vid events då ÅVF har som mål att barn och ungdomar från ÅAB verksamhet skall få möjlighet att uppträda.
Marknadsföring
ÅVF ska följa god sed vad gäller marknadsföring och följa Givas policys gällande marknadsföring.
Gåvor i form av fast egendom
Eventuella Gåvor i form av fast egendom till ÅVF skall avyttras om inte ÅVF eller ÅAB finner att denna kan inom rimlig tid användas i ÅAB verksamhet.
Uppförandekod för anställda och volontärer ÅVF skall följa Giva Sveriges riktlinjer gällande personal. Dessa överensstämmer väl med
hur ÅVF ser till sin personalpolitik, tjänstemän i ÅVF omfattas av ÅAB’s personalhandbok. Frivilliga ska ha samma skydd i form av olycksfallsförsäkring som ordinarie personal, när
dessa är i tjänst i ÅVF regi. Vårt beteende mot gäster, givare, medlemmar och varandra samt våra värderingar är grundläggande för verksamheten på Ågrenska
Vår värdegrund
Vi respekterar alla människors lika värde
Vi utgår från allas rätt till delaktighet och ett gott liv
Vi har tilltro till människors egen förmåga och att vi alla gör så gott vi kan
Vi ser möjligheter istället för hinder
Vi har vilja att se individen och kraft att påverka i samhället
OBS! Listade pdf-filer är inte tillgänglighetsanpassade.
Protokoll
Årsmöte 23 maj 2023, pdf öppnar i ny flikÅrsmöte 30 maj 2022, pdf öppnar i ny flik
Årsmöte 18 maj 2021, pdf öppnar i ny flik
Årsmöte 26 maj 2020, pdf öppnar i ny flik
Årsmöte 25 april 2019, pdf öppnar i ny flik
Årsredovisning 2023
Årsredovisning 2023, pdf öppnas i ny flik
Årsredovisning 2022
Årsredovisning samt revisionsberättelse 2022, pdf öppnas i ny flik
Årsredovisning 2021
Årsredovisning 2021, pdf öppnar i ny flik
Revisionsberättelse 2021, pdf öppnar i ny flik
Årsredovisning 2020
Årsredovisning 2020, pdf öppnar i ny flik
Revisionsberättelse 2020, pdf öppnar i ny flik
Årsredovisning 2019
Årsredovisning 2019, pdf öppnar i ny flik
Revisionsberättelse 2019, pdf öppnar i ny flik
Ågrenska Vänskapsföreningen är medlem i Giva Sverige som är en branschförening som arbetar för tryggt givande.
Om Giva Sverige, öppar i ny flik
Giva Sverige är en branschorganisation som arbetar för ökat givande i Sverige genom att förbättra förutsättningarna för medlemmar att samla in gåvor på ett förtroendeingivande sätt. Givas drygt 160 medlemmar representerar en bredd av ideella organisationer med olika ändamål, av olika storlek och på olika platser i landet.
Insamling av gåvor ska bedrivas transparent, etiskt och professionellt. Alla medlemmar måste följa kvalitetskoden och den kravstandard som koden består av.
Kvalitetskoden omfattar fyra viktiga områden som bidrar till att organisationer kan bedriva etisk, transparent och professionell insamling:
- Etiska principer och vägledningar
- Effektmätning och rapportering
- Ekonomisk redovisning
- Intern kontroll och styrning
Effektrapport 2022, word-fil öppnar i ny flik
Kvalitetsförsäkran 2022, pdf öppnar i ny flik
Tillsammans gör vi skillnad. Fyll i vårt kontaktformulär nedan.
Sidan uppdaterad: 2022-03-15