Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

Lilla Amundön

Lilla Amundön är världens bästa ö och är privatägt av Ågrenska stiftelsen.

Roliga saker att göra på Lilla Amundön

Sommartid finns vår badflotte placerad några meter ut från bastubryggan. Den är försedd med stege. Vattnet är djupt på utsidan, men det är förbjudet att dyka i. Hoppa från flotten går dock jättebra.

Flotte
Lär dig stå på en SUP-bräda.
Bada vid bryggan

Klippbad, bad från brygga eller långgrund sandstrand.
På världens bästa ö finns allt.

Klippor
Gunga vid stranden

Viktiga förberedelser innan båtturen.
Spännande äventyr på havet.
Fart och fläkt.

I skogen ligger cykelbanan, en utmaning med doserade svängar och gupp!

Cykelbanan

Ågrenska har cyklar i olika former, från mer avancerad BMX-cykling till stabila trehjulingar.

Tre och fyrhjuliga trampcyklar.

Fotbollsplanen har konstgräs och passar för både fotboll och annan lek.  Runt planen finns en asfalterad stig, och en mindre läktare står i anslutning till planen.

Frisbeegolf (även kallat för discgolf) är en kul idrott och motionsform. Spelet liknar vanlig golf men spelarna använder en frisbeedisc som de kastar ett visst antal kast för att avsluta i en korg. Den som går runt banan på minst antal kast vinner. Ågrenskas frisbeegolfbana har sex korgar.

Frisbeegolf

Ågrenskas stora glampingtält är format som ett Tipi-tält och står mellan skog och hav. Tältet inbjuder till svalka varma dagar eller kanske en mysig övernattning nära naturen.

Glamping

Bakom den lilla lekstugan ligger en station med grill och pizzaugn. Den vedeldade pizzaugnen ger en fantastisk smak åt hembakta pizzor, och föredrar du korv eller hamburgare så finns grillen bredvid.

Våra kanoter ligger på stranden invid båtbryggan, och att paddla i den långgrunda viken är en populär aktivitet. Kanske packar man fikakorgen och gör ett strandhugg?

På lekplatsen hittar vi gungor i olika utföranden för alla behov, en rutschkana, sandlåda och en liten kiosk att leka affär i. Det finns även en härlig studsmatta. Marken är täckt av gummigranulat för mjukare underlag.

Gunga på lekplatsen.
Leka i lekstugan.

Ågrenskas egen 115m långa zipline som går mellan trädtopparna är ett äventyrligt inslag på ön. Du har på dig en sele som hakas fast i själva vajern, och sedan är det bara att åka. Används endast tillsammans med utbildad personal.

Flyg fram i linbanan.

I skogen ligger vår utmanande låghöjdsbana. En klätterbana med olika etapper i olika svårighetsgrad.

Håll balansen i vår låghöjdsbana.

Vår skyttebana ligger i en dunge och används till såväl luftgevär som bågskytte.

Är du träffsäker?

Runt ön går olika stigar, i skog och på berg. Utforska ön och ta dig upp på öns högsta topp!

Våra trampbilar modell större ger en härlig känsla av fart och fläkt. Du styr med en ratt och bromsen sitter på en spak bredvid sätet. Vi har också dubbelsitsiga trampbilar.

Längs med stigen i skogen väcks fantasin till liv, där den kantas av små tomtar och troll. Få en inblick i deras liv, kika in i tomtarnas utedass eller klättra på trollens klipputsprång. Stigen är också bebodd av små djur och sagolika svampar. En spännande upptäcktsfärd för de minsta.

I tomteskogen finns mycket att upptäcka!

Mitt emot vindskyddet ligger utegymmet, byggt i trä. Träna och njut av naturen samtidigt.

Längs med Sinnenas promenad hittas vårt lilla vindskydd med sittplatser och eldstad. En perfekt plats för grillning året runt.

Inomhus

Ett anpassat kök med höj-och sänkbara arbetsbänkar. Här bjuds möjligheten att baka eller laga mat.

Snickarboden erbjuder möjlighet att snickra, tälja eller konstruera olika saker. Här har det skapats allt från fågelholkar, insektshotell och ljusstakar till bumeranger och lådbilar!

Ett rum som stimulerar sinnet och kan erbjuda såväl aktivitet, upplevelse och vila. Här finns bland annat ett bollhav som skiftar färg, dynor som skapar rörelse och olika typer av mjukt ljus. Vill du koppla på ljud, så kan du rofyllt uppleva musik medan du stilla ligger ner i en mjuk gunga eller dyker i bollhavet. 

Sinnenas rum

I målarrummet finns material för den som tycker om att vara kreativ. Pärlor, pennor, färg, penslar, tyg, snören…ja, i målarrummet kan du skapa allt från en tavla på canvas till en robot av kartong, bara fantasin sätter gränser!

En replokal med instrument som gitarrer, keyboard, trummor mm. Det finns även en liten digital studio för skapande av musik.

I Stenhuset ligger Framtidens Rum, vårt rum med två VR-stationer och en 3D-skrivare. Här finns möjlighet att prova på olika spel, t.ex  möjlighet att uppleva olika miljöer, eller att skapa något i VR som sedan kan kan skrivas ut! Rummet drivs delvis som ett projekt i samarbete om forskning kring ögonstyrning.

På en brygga vid havet ligger vår bastu. Bastun har ett rum med vedeldat bastuaggregat, och ett rum med sittplatser för ombyte. Båda rummen har utsikt mot havet. Det finns två duschar i bastun, och även handfat. Ved finns i vedlår utanför bastun.

Bastun ligger ett stenkast från havet
Omklädningsrum bastun
Vedeldad bastu

Här hittar du bland annat fotbollsspel, bordtennisspel och airhockey.

Inne i Blå Salen

I lekrummet finns skåp som innehåller olika spel och leksaker. Utanför lekrummet hittar du även en dockvrå, ett skåp med utklädningskläder och en liten läshörna.


Lekrummet

Klätterrummet är ett litet klättergym där du själv kan välja svårighetsgrad. Golvet är belagt med tjockmatta, och det finns klätterskor att låna.Sidan uppdaterad: 2021-11-14