Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

Gör aktiviteter tillgängliga och begripliga

En kurs om autism och intellektuell funktionsnedsättning hos barn och ungdomar.

Hur kan lek och vardagliga aktiviteter ses som pedagogiska verktyg?

Lek och vardagliga aktiviteter är värdefulla pedagogiska verktyg som kan främja barns utveckling och lärande på många sätt. Genom att medvetandegöra den pedagogiska strukturen i lek och aktiviteter kan vi göra barn mer delaktiga.

Denna utbildning ger grundläggande kunskap om autism och intellektuell funktionsnedsättning för dig som arbetar med barn och ungdomar med dessa diagnoser.

Syfte med kursen

Att ge deltagaren grundläggande kunskap om hur man gör aktiviteter tillgängliga och begripliga för barn med intellektuell funktionsnedsättning och autism. Att medvetandegöra den pedagogiska strukturen i lek och vardagliga aktiviteter.

För vem?

Personal inom förskola, skola och funktionsstöd.


Få kunskap om:

  • Olika utvecklingsnivåer vid intellektuell funktionsnedsättning (IF) och autism
  • Hur kommunikation kan uppfattas inom olika utvecklingsnivåer
  • Alternativ och kompletterande kommunikation (AKK) i aktivitet och lek
  • Hur man kan använda tydliggörande pedagogik i sitt arbete
  • Lek och funktionsnedsättning samt pedagogens roll i leken
  • Bemötande och delaktighet

Upplägg

  • 4 timmar

Kursen varvar föreläsning med dialog. Upplägget kan också anpassas utifrån era förutsättningar.


Pedagog

Anna Glenvik har lång erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och vuxna med sällsynta diagnoser. Annas specialområden är autism och pedagogik för barn och ungdomar på tidig utvecklingsnivå. Hon har utbildning inom bland annat handikapp- och rehabiliteringsvetenskap, specialpedagogik I och II med inriktning adhd, autism och andra funktionsnedsättningar samt barns tal- och språkutveckling. Att omsätta teoretiska kunskaper i praktisk verklighet är ett av Annas verktyg.

Lärare

Hanna har en lärarexamen för förskola, förskoleklass och grundskolans tidigare år, med specialisering inom kommunikation och språkutveckling. Hon har arbetat i förskolan i 10 år och drivit pedagogiska frågor på övergripande nivå i Östra Göteborg. Idag arbetar hon som samordnare för en av Ågrenskas korttidsgrupper med barn med autism – nivå 3. Hon har också erfarenhet av att arbeta med barn med såväl intellektuell funktionsnedsättning som olika sällsynta hälsotillstånd.


Sidan uppdaterad: 2025-04-12