Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

Ett annorlunda syskonskap

På Ågrenska har vi under många år intresserat oss för syskonens situation och roll i familjer med barn med funktionsnedsättning eller sjukdom.

Varför fokus på syskon till en person med funktionsnedsättning?

Många syskon bär på frågor och känslor de sällan ges möjlighet att ställa eller släppa fram. Det är frågor såsom "Varför är jag frisk och min bror sjuk?", "Har jag orsakat min systers svårigheter?" eller "Varför har ingen tid med mig?" Som förälder är det lätt att känna sig otillräcklig. Ett dåligt samvete av att inte hinna med sina barn är inte ovanligt.

Vi möter syskon under våra familjevistelser, vid syskonkvällar och under läger för syskon. Vi har också genomfört två projekt på området som gett oss viktig kunskap och erfarenhet av att ha ett syskon med funktionsnedsättning. Dessa tar vi fortsatt med oss i arbetet och mötet med syskonen i våra verksamheter.

I den här föreläsningen delar vi med oss av erfarenheter efter att ha mött många barn och unga, alla syskon till barn med vitt skilda funktionsnedsättningar.

För vem?

Föräldrar, anhöriga och vuxna syskon samt du som i ditt yrke möter syskon till någon med funktionsnedsättning.


Få kunskap om:

  • Vanliga tankar och frågor från syskon i olika åldrar
  • Vad syskon delar med sig av för tips till omgivningen
  • Hur du kan samtala med syskon i olika situationer

Upplägg

  • Föreläsning på 1-2 timmar

Upplägget kan också anpassas utifrån era förutsättningar.


       

Det var väldigt bra att få mer kunskap om hur syskon till ett sjukt barn kan uppleva det och att det är viktigt att inte tappa bort dem. En väldigt bra och intressant föreläsning!

 

Kurator på habilitering

       

Föreläsningen bidrog med nya tankar kring vikten av stöd till syskon och hur man kan anpassa efter ålder. Väldigt bra information att ta med sig inför att starta syskonträffar lokalt.

 

Anhörigstödjare

Sjuksköterska och samtalsledare

Samuel Holgersson har bred kunskap om olika medicinska tillstånd och lång erfarenhet av att möta barn och ungdomar med såväl sällsynta hälsotillstånd som mer vanligt förekommande funktionsnedsättningar. Han har lång erfarenhet av att arbeta med syskon till barn med funktionsnedsättning och har medverkat i projektet Syskonkärlek eller i skuggan av ett syskon. Samuel är också en ofta anlitad föreläsare inom ämnet syskonrollen. 

Socionom och samtalsledare

Linn har många års erfarenhet av arbete med barn, ungdomar och vuxna med funktionsnedsättningar. Hon har arbetat inom olika LSS-verksamheter såsom daglig verksamhet och korttidsvistelser med fokus på neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hon är också en van samtalsledare med erfarenhet från samtalsgrupper med såväl barn med funktionsnedsättningar som deras syskon. Linn arbetar bland annat med syskongrupper både i Ågrenskas familjevistelser, vid samtalskvällar och syskonläger. Syskonverksamhet samt genus- och HBTQ-frågor är några av Linns specialområden.


Sidan uppdaterad: 2025-04-12