Ågrenskas logotyp, länk till startsidan. Ett nationellt kompetenscentrum för sällsynta hälsotillstånd och andra funktionsnedsättningar

NPF och selektivt ätande

Hur kan du underlätta för barnet med autism eller adhd vid måltidssituationen?

För många barn och unga med autism eller adhd är maten en central fråga.

Olika former av ätproblematik är inte ovanligt inom NPF-diagnoser. Dessutom kan skolmåltiderna vara stressande och ångestfyllda.

I denna kurs får du kunskap om hur du kan hantera selektivt ätande hos barn samt hitta strategier kopplat till matsituationen. Kursen ger förklaringar till varför kosten är ett område som så ofta ställer till det för personer med NPF och hur vi i omgivningen kan ge stöd och underlätta.

NPF, Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar innefattar bland annat diagnoser som adhd/add och olika diagnoser inom AST, Autismspektrumtillstånd

Syfte med kursen

Att ge deltagaren grundläggande kunskap om hur neuropsykiatriska funktionsnedsättningar kan påverka ätande och måltidssituationer samt ge verktyg och metoder som ger stöd och hjälp för att förebygga ätsvårigheter i förskola/skola.

För vem?

Personal i skolkök eller annat storkök samt lärare och övrig personal i skola eller förskola.


Få kunskap om:

  • Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF), med fokus på hur de kan påverka ätandet och måltidssituationer.
  • Selektivt ätande och dess bakomliggande faktorer.
  • Betydelsen av anpassade måltider, behovskost/specialkost.
  • Betydelsen av en lugn och trygg måltidsmiljö.
  • Rutiner och struktur i skolans restauranger som underlättar för barn med NPF och ätsvårigheter.

Upplägg

  • 3 timmar och 30 minuter

Upplägget kan också anpassas utifrån era förutsättningar.


Andreas Svensson

Specialpedagog och NPF-konsulent

Andreas har omfattande erfarenhet inom området neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Hans erfarenhet inkluderar arbete på Ågrenskas korttidsverksamhet för barn och unga med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. För närvarande är han yrkesverksam som NPF-konsulent i Göteborgs stad och som föreläsare inom Ågrenskas utbildningsverksamhet.

Andreas är en mycket uppskattad föreläsare och efterfrågas flitigt av olika arbetsplatser och personalgrupper som arbetar med personer som har neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Han har erfarenhet av att hålla föreläsningar och handleda arbetslag inom en mängd organisationer, inklusive företag, kyrkor, kommunala och statliga verksamheter samt ideella föreningar.


Sidan uppdaterad: 2025-04-09